zamknij_cookie-projekty domów PPRojekt Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.
W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Zmiana ustawień dotyczących cookies może spowodować niewłaściwe działanie niektórych funkcji naszych serwisów.
  • PProjekt - gotowe projekty domów jednorodzinnych
  • Najpopularniejsze
     projekty domów:
  • BELLA - 119.10  m² - projekty domów BELLA 2 - BLIŹNIAK - projekty domów OPAŁEK 2G - projekty domów AŚKA - projekty domów SYNTIA B - projekty domów DZIERLATKA III A G2 - projekty domów ŻWIREK - 98.80 m² - projekty domów
  • PProjekt - gotowe projekty domów jednorodzinnych
gadżety - projekty domów tylko w PProjekt Regulamin NOTUS-gotowe projekty domów plandomu.pl Forum budowlane - konsultuj swój projekt Projekty z dopłatš - gotowe projekty domów PPROJEKT

BELLA - 119.10 m² - forum budowlane

Znajdź projekt domu Kontakt z biurem
(Pon - Pt) 8:00 - 16:00
tel.:0-801 000 890
024 364-58-70
e-mail:biuro@plandomu.pl
skype:Zadzwoń na Skype
gg:Napisz na Gadu-Gadu
Szukaj projektu
nazwa
powierz. -
rodzaj
poddasze
szer. działki m
garaż
więcej...
BELLA - 119.10 m²
arch.: Tomasz Włodarczyk, pow. uż.: 119.1 m²
Termin realizacji zamówienia: 3-5 dni.
Forum dyskusyjne firmy PProjekt. Opinie do projektu.

« lista tematów
» dach, deskować czy nie
popek
21.05.10 19:49
nie moge znaleźć takiego wątku na forum, więc może faktycznie go nie ma:) co myślicie, deskować dach, czy folia (która po paru latach w lecie +80, zima -20 zamienia sie NIBY w proszek)?? dachówka będzie ceramiczna...
Odpowiedz...
Sylwia K
21.05.10 23:21
Decyzja i tak należeć będzie do Ciebie. My własnie kończymy deskować dach, na który przyjdzie folia paroprzepuszczalna. No i oczywiście na sam koniec kładziemy dachówkę ceramiczną.
Odpowiedz...
D.
22.05.10 10:46
hej popek męczy mnie ten sam dylemat deskować ten dach czy tez nie??? w projekcie przecież nie jest przewidziane deskowanie dachu z tego co wiem większość osób budujących już tak nie robi :) Sylwia napisz proszę o ile rośnie koszt dachu w przypadku deskowania. ??
czekam na opinie innych
Odpowiedz...
Sylwia K
22.05.10 12:08
Koszt deskowania, w zależności od ceny deski impregnowanej w danej okolicy, waha się w granicy 1000-1500zł. My zużyliśmy 3m3 deski 2.2mm

zresztą zapraszam na nasz blog . wystarczy wpisać bellanawsi w google :)
Odpowiedz...
Sylwia K
22.05.10 12:16
Popytaj w tartaku ile kosztuje 3m3 deski impregnowanej 2,2mm. U nas koszt wzrosl o 1500zł. Ale nie wyobrazam sobie zeby folia paroprzepuszczalna wisiala nad ociepleniem.
Odpowiedz...
adam
22.05.10 22:44
ja daje deski co zostana z zalewania stropu..nie bede ich impregnowal....deskowanie jest pomocne wycisza dach oraz go wzmacnia
Odpowiedz...
tacim
23.05.10 21:33
1500 to żadna kasa róbcie
Odpowiedz...
Sylwia K
23.05.10 22:31
wybacz adam, ale w ten sposob witasz korniki w domu.
Odpowiedz...
popek
25.05.10 10:52
jesli to faktycznie ok 1500 to chyba warto zrobic,bo to duzo na pewno da....ja raczej zrobie, tylko czy taka papa na deskowaniu oddycha? bo wiem ze skoro to jest poddasze uzytkowe to musi dach oddychac...ale chyba mozna okno otworzyc czasem:)
Odpowiedz...
popek
25.05.10 14:18
a jeszcze tak z ciekawosci pytam, ile wam Ciesla policzyl za deskowanie...moj powiedzial ze 10zl za metr sobie doliczy za deskowanie...czyli 170m to da 1700zl za robocizne...
Odpowiedz...
Piotr
25.05.10 17:11
Bardzo tanio. u mnie 18-20 zl/m2 za deskowanie + polozenie papy. Co do drewna - 5,5 m3 - 500pln/m3
Ceny podane przez dwoch dekarzy z roznych okolic (30km) Poznania. W sumie z papa wychodzi ok 7tys.

Odpowiedz...
D.
27.05.10 12:08
hej tacim tu nie chodzi o jakies 1500 zł tylko tak jak napisal piotr 7 tys. a w miom przypadku nawet 7,5 dlatego tez wydaje mi sie ze odpuszecze sobie ten temat deskowania, inni budujacy nie deskowali i jakos sie tym nie przejmuje wiec i ja nie musze heh n. pzdr.
Odpowiedz...
Piotr
27.05.10 16:41
do D. - jesli jestes przed pokryciem dachu, zastanow sie nad nadbitką, dobrze zrobiona nawet ladnie wyglada. U mnie dekarz wycenil to na 3 tys.
Podbitke natomiast powinno sie robic prawie na koncu, gdy dom jest juz ocieplony.
Plusy (wg informacji z roznych zrodel), oprocz efektu wizualnego, to:
- brak gniazd i ptakow,
- mniej pajeczyn,
- ciszej, bo wiatr nie zawija sie miedzy krokwiami,
- cieplej z w/w powodu.

Odpowiedz...
sylwia K
30.05.10 20:50
Oto dach deskowany, z łatami i przygotowany prawie do dachówki którą w tym tygodniu myślę już położą
Odpowiedz...
Sylwia K
31.05.10 20:13
A i bym zapomniała, nie dawajcie papy, bo to stosowało się w budownictwie za Polski Ludowej. Kupujcie folię wysoko paro przepuszczalną. Wcale nie jest droga , układa ją się szybciutko ( ma na końcach klej i zakładki kleji się ). Wtedy dach oddycha. Koniecznie folia musi byc położona napisami do góry, nigdy nie odwrotnie. Na moim zdjęciu nieco widać napisy a kładzenie jej to 1 dzień. I to w 2 osoby tylko :)
Odpowiedz...
popek
02.06.10 09:39
do Sylwia K. Widze,ze jestes kumata w deskowaniu,wiec powiedz prosze dokladnie jakie to sa warstwy w takim dachu. Na krokwie ida deski, na nie folia paro przepuszczalna, na to kontrlaty, laty i dachowka??czy takie sa warstwy? no i slyszalem ze pod deski kladzie sie folie nieprzepuszczalna zeby z wewnatrz nie szla wilgoc w welne, czy tak?? sorry za moze banalne pytania,ale nie wiem :)
Odpowiedz...
mirm
02.06.10 11:33
Ja na deski dałem papę termozgrzewalną mocowaną mechanicznie i wcale nie jestem przekonany do foli, mimo że papa była stosowana za polski ludowej. Są różne opinie każdy stosuje co uważa dla niego najlepsze.
Pamiętajcie że do koszt desek to nie wszystko, dochodzi jeszcze koszt tego co pójdzie na deski - folia , papa i jeszcze robocizna.
Odpowiedz...
Grzech
02.06.10 11:52
Do Sylwka ze Starachowic,czy Ty miales deskowany caly dach. Prosze o odpowiedz,pozdrawiam.
Odpowiedz...
Sylwia K
03.06.10 14:29
popek : dajesz deski na krokwie, potem folia, podlatniki ( takie deski bite na krokwie ) a na nie laty i dachowka.

mirm: to wez mi powiedz jak para z pomieszczen ma wychodzic z pomieszczen przez pape ? nie zawilgoci to welny ?
Odpowiedz...
M&S
03.06.10 20:26

jezeli daje sie pape na deski to wtedy trzeba zrobic wentylacje miedzy tymi deskami a welna czego nie trzeba robic przy zastosowaniu foli wysokoparoprzpuszczalnej



Odpowiedz...
M&S
03.06.10 20:38
dwa przyklady ocieplenia dachu
Odpowiedz...
mirm
04.06.10 09:09
Sylwia K, Przy położeniu papy zostawia się wlot powietrza na dole krokwi i przy kalenicy przy kładzeniu docelowym rozcina się papę na szczycie dachu. Należy wcześniej pamiętać by zostawić przerwę na samym szczycie przy nabijaniu desek. Oczywiście wełnę nie dosuwa się do samych desek tylko daję się odstęp 2-3cm by był opływ powietrza.
Odpowiedz...
Piotr
05.06.10 22:55
Wg mojego ciesli - to sa tzw szczeliny dylatacyjne.
Ja wybralem pape. Przede wszystkim dlatego, ze musze zostawic dach na zime bez dachowki. Poza tym, przy folii lub membranie nastepne etapy prac na dachu (kladzenie lat, dachowek itd) musza byc prowadzone uwaznie. Tak, zeby nie zniszczyc (bylo nie bylo delikatnej) folii/membrany.

Odpowiedz...
karol
10.06.10 20:49
a ile płaciliście za podbitke?? ja mam 34 brutto na m kw. ale to jest grubosc 19mm
Odpowiedz...
tania
11.06.10 07:29
Odnośnie deskowania - a co myślicie gdyby zamiast desek dać płytę OSB??
Odpowiedz...
Bob_budowniczy
19.10.11 10:03
A ja mam pytanie do tych, co dach deskowali. Czy kładliście na dach deski imregnowane? A jeśli impregnowane to czy już takie kupiliscie czy sami je impregnowaliscie, a jeśli tak to jakim środkiem. O ile droższe są deski imregnowane od surowych?
Odpowiedz...
stachu
20.10.11 21:48
deski muszą być impregnowane, nie pamiętam dokładnie ile były droższe, ale nie był to jakiś duży koszt pzdr
Odpowiedz...
kaisa08
21.10.11 16:06
Podbijam pytanie tani. Co myślicie o płytach OSB na dach.
Odpowiedz...
bartster
22.10.11 09:22
Ja nie obdeskowałem dachu w mojej belli i dziś uważam to za najwiekszy błąd , ja dałem membrane i na to dachówke robena , i w zime jak padał sypki snieg i wiał wiatr to śnieg miałem pod dachówką , przez co membrana była cała zalodzona i nie spełniała swojego zadania, do tego stopnia ze w niektórych miejscach wełna mineralna którą ociepliłem połać dachową była mokra, a prze co nie izolowała, także ja nastepnym razem bym bezwzglednie deskował
Odpowiedz...
Antonio
23.10.11 12:31
No wlasnie, dobre pytanie, czy plyta OSB sie nadaje. MOze jakis fachura się wypowie. Moim zdaniem nie nadaje sie OSB na deskowanie bo w razie jakiegos przecieku na dachu plyta spuchnie i do widzenia.
Odpowiedz...
stachu
23.10.11 21:18
płyta OSB jest najlepsza, ale niestety wychodzi dużo drożej a co do przecieku to nie rozumiem, po to przecież kładziesz papę pzdr
Odpowiedz...
Antonio
24.10.11 10:37
Stachu, chodzi o to, ze jesli nawet pape polozysz, to moze zdarzyc sie tak, że niestety gdzies dojdzie do zaciekania i OSB szlag trafi w moment, bo spuchnie i calkowicie straci swoje wlasciwosci, bo w zasadzie staje sie zbitą masą mokrych trocin, w ktorej nawet wkrety sie nie utrzymaja. A deska wyschnie i bedzie dalej ok.
Odpowiedz...
stachu
24.10.11 11:03
no tak, ale przy założeniu że źle położysz papę, a to dziwnę założenie, bo jeżeli kładziesz papę to po to żeby nie zaciekało i musisz zrobić to dobrze i kropka, ja osobiście deskowałem dach bo jak wspomniałem wcześniej OSB wychodziła dużo drożej pzdr
Odpowiedz...
Treść: 
 
  Kliknij tutaj, aby wstawić zdjęcia...
 
Podpis:
 
Adres e-mail:
(opcjonalnie)
 
 
Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu.

» Odpowiedz...

Cena projektu:
1 995,00 ZŁ brutto
 Jak zamówić projekt?
Widok projektu
Menu projektu
Pulpit inwestora
PProjekt - gotowe projekty domów jednorodzinnych PProjekt - gotowe projekty domów jednorodzinnych PProjekt - gotowe projekty domów jednorodzinnych PProjekt - gotowe projekty domów jednorodzinnych PProjekt - gotowe projekty domów jednorodzinnych PProjekt - gotowe projekty domów jednorodzinnych
projekty domów - mozowiecki serwis budowlany projekty domów - portal nieruchomoœci projekty domów - forum budowlane

Copyright © 2006 - 2013 PProjekt.

09-400 Płock, ul. Bielska 1B

Infolinia: 0-801 000 890, tel. 024 364-58-70, e-mail biuro@plandomu.pl

 

Twój notes